Цветове при дакела

 

 

 

 

Цвят:
а) Едноцветни: Червено, жълточервено, жълто, всички тези цветове със или без разпръснати черни косми. Чистият цвят е предпочитан, както и червения цвят е по-ценен от жълтото и жълточервеното. Кучетата силно пигментирани в черно, също влизат в тази категория, а не при кучетата с други цветове. Бялото е нежелано, но единични малки петънца не се дисквалифицират. Носната гъба и ноктите са черни. Кафявочервеникавите са също приемливи, но нежелани.

б) Двуцветни: Черен или кафяв, всеки със жълтокафеви или жълти петна ("Бранд") над очите, по страните на муцуната и долната устна, по вътрешността на ушите, по предната част на гърдите, по вътрешната и задната част на крайниците, а също така по лапите, около ануса, по една трета или половината от долната част на опашката. Носната гъба и ноктите са черни, при черните кучета и кафеви при кафевите кучета. Бялото е нежелано, но единични малки петънца не се дисквалифицират. Прекалено разпростиращи се жълточервени или жълти петна са нежелани.

в) Пъстроцветни (арлекин, тигрови): Основният цвят е винаги тъмен (черно, червено или сиво). Желателни са неправилни сиви или бежови петънца (големи петна са нежелани). Нито тъмния, нито светлия цвят трябва да преобладават. Тигровият дакел е червен или жълт с по-тъмни ивици. Носната гъба и ноктите са същите, като при едноцветните и двуцветните.





{START_COUNTER}