Възпаление на пикочния мехур (цистит)

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, от което боледуват по-често женските кучета. 
Причината за болестта са бактерии, попаднали най-често през пикочната тръба в пикочния мехур вследствие на възпаления на матката, простатната жлеза и други съседни органи. Важен предразполагащ фактор за възникване на цистата е продължителното задържане на урината в пикочния мехур, което се дължи на нередовното извеждане на кучетата на разходка. Циститът често съпровожда и някои възпаления на гръбначния мозък, бъбречнокаменната болест и паразитози.

Признаци. Честото и болезнено уриниране е най-важният признак на това заболяване. Урината в повечето случаи е мътна и доста често има миризма на амоняк. Общото състояние, вътрешната телесна температура и апетита са нормални в леките случаи на заболяването.

Лекуване. При своевременно лекуване на заболяването то бързо преминава. Кучето се оставя в пълен покой. Осигурява се предимно млечна диета и голямо количество вода за пиене. Добър лечебен ефект се получава с използването на пикочогонни и дизенфекциращи пикочните пътища и пикочния мехур средства, като уротропин, салол и запарки от листа на мечо грозде.





{START_COUNTER}