Възпаление на ларинкса (ларингит)

Възпалението на лигавицата на ларинкса – ларингитът, е сравнително често заболяване при кучетата.
Важна причина е простудата на цялото тяло или на ларинкса. Това се случва често през пролетта и есента при ловните кучета, когато, уморени от продължителен лов, се напият с много студена вода. Простудяват се и стайно отглежданите кучета, които в повечето случаи са много по-изнежнени. Ларингитът се среща и при кучета, държани продължително време вързани, и при тези, които през време на разходка постоянно се дърпат и по този начин травматизират и възпаляват ларинкса от нашийника. Продължителното лаене също влияе съществено за появяването му. Той може да се причини и от вдишването на пушек, дразнещи прахове, мръсен въздух и др. 
Ларингитът се среща и като усложнение при някои заразни болести – гана, бяс и болестта на Ауески, или при възпаление на ностната лигавица и глътката.

Признаци. Кашлицата е един от най-важните признаци на това заболяване. В началото тя е суха, дрезгава и болезнена, а по-късно става по-удължена, по-силна и влажна. Появява се при бърза смяна на температурата, при излизане и влизане в дома. При опипване в областта на ларинкса животното чувства болка, прави опити да хапе и се провокира силен кашличен пристъп. От носът липсват изтечения. Общото състояние, апетитъ и вътрешната телесна температура са в границите на нормата.

Лекуване. Трябва ад се избягват всички причини, които водят до това заболяване. Да не се дразни и лае продължително време кучето, а така също нашийникът трябва да се сваля и животното да се води на разходка вързано през гърдите. Добър лечебен ефект се получава от неколкодневното даване на запарка от лайка. За потискане на кашлицата могат да бъдат използвани хуманномедицинските препарати котерпин, пертусол, тусирол, носкапин и др. тяхното дозиране се определя както при малките деца.





{START_COUNTER}