Важни пропорции

Важни пропорции:


Разстоянието от стернума до земята съответства на около една трета от височината при холката. Дължината на тялото трябва да се отнася към височината на холката около 1,7–1,8 към 1.

Поведение и темперамент:


Приятелски настроено по природа, без да е нервно, нито агресивно, с много уравновесен темперамент. Страстно, упорито и енергично ловно куче, с отлично обоняние.

Глава:


Издължена когато се гледа в профил и отгоре. Изострена равномерно към носната гъба, но без да става остра. Надочните дъги са ясно изразени. Хрущялите на носа и горната линя на муцуната са дълги и тесни.

Черепна област:

 

Череп: По-скоро плосък, постепенно съединяващ се с леко сводесттата горна линия на муцуната. 
Стоп: Само загатнат.

Лицева област:


Носна гъба: Добре развита.
Муцуна: Дълга, достатъчно широка и силна. Трябва да може да се отваря широко, до нивото на очите.
Устни: Добре изпънати, покриващи напълно долната челюст.
Челюсти и зъби: Горната и долната челюсти са добре развити. Ножична захапка, равна и плътно затворена. Идеален, пълен постав от 42 зъба в хармония с изискванията за устата на кучето, със здрави резци точно прилепени един към друг.
Очи: Средно големи, овални, поставени доста раздалечени, едно от друго, с ясно, енергично и приятелско изражение. Не са пронизителни. Цветът е светло, тъмно червеникавокафяво до кафяво-черно при всички цветове на козината. Разноцветни, рибни или бисерни очи при пъстрите кучета са допустими, но нежелани.
Уши: Високо поставени, не много напред. Достатъчно дълги, но не прекалено. Заоблени, без да са тесни, остри или прегънати. Подвижни, с вътрешен ръб прилепнал по бузите.

Шия:


Достатъчно дълга, мускулеста, без увиснала кожа по гушата. Леко сводеста задна част на шията. Носи се свободна и повдигната.

Тяло:

 

Горна линия: Хармонично съчетание от тила до леко наклонената крупа.
Холака: Ясно изразена.
Гръб: Зад високата холка, горната линия прелива от гръдните прешлени на гръбнака право или леко наклонено в задницата. Твърд и добре замускулен.
Поясница: Силно замускулена. Достатъчно дълга.
Крупа: Широка и достатъчно дълга. Леко наклонена.
Гърди: Стернумът е добре развит и толкова изпъкнал, че оформя от двете старни леки вдлъбнатини. Гръдният кош, когато се гледа отпред е овален. Гледан отгоре и отстрани, той е широк, осигуряващ достатъчно място за развитие на сърцето и белия дроб. Ребрата се простират доста назад. При правилни дължини и ъгли на лопатките и мишниците, предните крака покриват най-ниската точка на стерналната линия в профил.
Долна линия: Леко повдигната.

Опашка:


Поставена не много високо, носи се като продължение на горната линия. Приема се лека кривина в последната третина на опашката.




{START_COUNTER}