Бронхопневмония

Бронхопневмонията е тежко заболяване на белия дроб, от което боледуват най-често младите, по-възрастните, слабите и изтощените кучета. 
Причинителите на заболяването са различни бактерии и вируси, които нормално се намират в дихателните органи. Когато обаче устойчивостта на организма отслабне, под въздействието на силна простуда и лошо непълноценно хранене, тези микроби повишават своята вирулентност и довеждат до заболяване на белия дроб. Бронхопневмонията се установява и при някои заразни заболявания, като гана, туберколоза и др.

Признаци. Болестта започва с учестено, повърхностно и затруднено дишане. Наблюдава се честа кашлица. От ностните отвори изтича голямо количество гнойна материя. Апетитът е силно намален и дори може да липсва. Болното животно е отпуснато и потиснато и има повишаване на вътрешната телесна температура, която може да достигне 41С. Заболяването се развива доста бързо и за кратко време може да има нежелан изход. 
При установяване на първите признаци, характерни за бронхопневмонията, трябва незабавно да бъде потърсена помощта на ветеринарен доктор. 
За да не заболеят малките кученца от бронхопневмонията, те трябва ад се предпазват от простудяване и да се хранят правилно. Домашно отглежданите кучета от породите с по-къса космена покривка е необходимо при разходка в студено време да бъдат обличани със специално приготвена за тази цел топла дреха. Особено чувствителни към простудата са кучетата от породите дакел; пинчер; пекинез; японски хин; йоркшир териер, малтийска и френска болонка.





{START_COUNTER}