Дълъг и къс

Дакел (от немски Dackel, наричан още Teckel и Dachshund) е порода домашно куче с изключително къси крака на фона на издълженото тяло. От десетилетия дакелът е познат в 3 големини — дакел, миниатюра и заешки, и в три типа на косъма: късокосмест, грубокосмест и дългокосмест. У нас най-често се срещат нормалните късокосмести дакели, особено кафявата им разцветка.

 

В Германия дакелът е национална порода. Немското селце Хергвайс го наричат „столицата на дакелите”, тъй като във всеки двор, а те са дакелоколо 100, в продължение на много десетилетия развъждат тези малки ловджийски кучета. За кученца тук идват хора от цял свят. Символът на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. е бил именно дакелът.

 

Защо обичам моя дакел:

  • Дакелът е игриво куче.
  • Те могат да бъдат много по лоялни към стопанина си от другите кучета.
  • Дакелът има дълбоки и нежни очи, и има различни лицеви изражения с който може да комуникира.
  • Дакелът е енергично куче и при добра грижа може спокойно да достигне до 16 години.
  • Идеален другар за много домакинства включително и с деца.
  • Дакелът е хитър, жизнен, храбър с обичлив и независим характер.
  • Те са храбри ловци.
  • Те имат интелигентно изразителен характер и те самите са горди с това.

 

"На кучето не му трябват скъпи коли...големи къщи или дизайнерски дрехи. Една обелена пръчка, ще свърши отлична работа. То не се интересува дали си богат или беден...хитър или прост, умен или глупав. Дай му сърцето си и то ще ти даде неговото.

За колко хора можете да кажете това?
Колко хора могат да ви накарат да се чувствате специален?
Колко хора могат да ви накарат да се чувствате...изключителни?"

                                                                                   От филма: "Марли и аз"

 

Малък но с голяма душа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дакелът е малък, но не се залъгвайте - в малкото му тяло се крие голяма душа. Всички кучета от продълговатата порода са индивиди, и понякога наистина могат да скъсат нервите на някой по-неспокоен човек. Какво да се прави – просто имат ясна представа как точно трябва да си прекарват времето, и не оставят стопаните си на мира, докато не стане тяхното. Да се бориш с инатлив дакел не е никак лесно, но за сметка на това е интересно, изобретателната му натура си проличава особено много в белите, които той прави. Смешното куче не обича да скучае – оставено само то започва да се забавлява по характерния дакеловски начин, който обикновено не се харесва на стопаните му, когато се приберат.

 

Кучетата от тази порода са много любознателни, което също е свързано с ловното им предназначение. за успешния лов в лисичата дупка дакелът трябва да се интересува от всичко, което става там. У дома кучето е най-информираният член на семейството. То винаги знае какво са донесли от магазина и какво има в пазарската чанта.

Интересно, колко от хората по улиците се замислят за това, какво е да имаш куче, преди да бъдат привлечени от някое гальовно пале с влажни кафяви очи, което моли да заеме мястото си до камината? Със сигурност, малцина. затова ще се опитаме да изтъкнем спънките, които съществуват и следва да бъдат разгледани, преди да направите какъвто и да е опит да си вземете куче.