Нефрит

Нефритът представлява възпаление на бъбречната функционална тъкан. От него боледуват предимно по-старите кучета. 
Причина за болестата са попадналите в бъбреците бактерии и образуваните от тях токсини. Това, става когато организмът на животните е с намалени съпротивителни сили вследствие на простуда и неправилно хранене. Нефритът може ад бъде причинен още при отравяния с фосфор, фенол, йодоформ, сублимат, олово и др. или от отровни продукти, образувани в организма на животните при заболявания като продължителен катар на стомаха и червата, констипация, кожни възпаления и изгарания. Понякога той придружава и някои други заболявания, като гана, лептоспироза, възпаление на аналните жлези, бронхопневмония и др.

Признаци. Заболяването се проявява с обща слабост, безапетитие и слабо повишаване на вътрешната телесна температура. Много често се появяват отоци по корема и крайниците, което се дължи на настъпилата сърдечна слабост. Болното животно има схванат вървеж и държи гръбначният си стълб изкривен нагоре. При упражняване на натиск в областта на бъбреците кучето чувства болка и прави опит да хапе. Много често урината придобива червен цвят, което се дължи на наличието на кръв в нея. Количеството на отделяната урина е намалено и в нея се съдържат много белтъчини. При тежки нефрити образуването на урина може да бъде преустановено и да настъпи уремия, която обикновено довежда до смъртта на животното.

Лекуване. Важно е най-напред да се установят причините за това състояние и да бъдат веднага отстранени. На животното се предписва диетично хранене и покой. За да се облекчи функцията на бъбреците, изключва се даването на белтъчини, готварска сол и голямо количество вода. Заболелите кучета се хранят предимно с млечни храни, оризова каша, малко количество птиче месо и др. медикаментозното лекуване се извършва задължително от ветеринарен лекар, който трябва да бъде потърсен веднага след появата на първите признаци на болестта.





{START_COUNTER}