Възпаление на глътката (фарингит)

Фарингитът представлява възпаление на лигавицата на глътката. При кучетата то се среща сревнително често и протича в повечето случаи остро. 
Най-важната причина за възпалението са цялостното и локалното простудяване на организма, приемането на много студена или много гореща храна и вода, травматизирането на лигавицата от остри кости и чужди тела и даването на развалена и мухлясала храна. Всички тези причинители довеждат до отслабване на съпротивителните сили на организма и повишаване на патогенността на нормално намиращите се тук бактерии. Това заболяване може да се предизвика и от пренасяне на възпалителен процес от други засегнати места, като ларинкса, устаната лигавица и др. 

Признаци. В леките случаи кучетата са угнетени, чувстват болезненост през време на гълтането и показват слабо повишаване на вътрешната телесна температура. При отваряне на устата се установява зачервяване и отичане на лигавицата на глътката, която загубва блясъка си. 
При по-тежка форма на възпалението общото състояние на животното е нарушено. Температурата му се повишава, апетитът му изчезва, явява се повръщане и понякога дишането се затруднява. При упражняване на слаб натиск в областта на глътката кучето чувства силна болка и прави опит да хапе. Прави впечатление, че животното държи постоянно главата си изпъната напред.

Лекуване. Най-напред се обръща внимание на храната, която трябва да бъде мека и да се дава на малки порции. При повишаване на температурата се прилагат антибиотици и сулфонамиди. Добър лечебен ефект се получава при даването на запарка от лайка по няколко чаени лъжички през 1-2 часа в продължение на 1-2 дни и намазване на лигавицата на глътката с йод-глицерин или гранофурин два пъти дневно – сутрин и вечер. 
След оздравяването на животното не трябва да се дават около десетина дни никакви кости.





{START_COUNTER}